7 Kasım 2010 Pazar

DEV YAYIN BALIGI








yine ka-fa 1500 modundayken nereden çıktığı bilinmez yayın balığı konusu geçti..biraz mübalağa yaparak 10-15 metre boyu var söyleminden sonra 3 metreye kadar indik :) dedik ki, Yayın balıkları çok büyük olabiliyor 3 metreye kadar olanları var..

Karşıdan gelen cevap "3 metrelik balık mı olur ulen? olsa olsa 1 metre olsun..tatlı su da o kadar büyük balık olmaz.. denizde olsa hadi neyse.."

Gözümüzle gördüğümüzü iddaa etmedik tabi ama ara sıra balıkçıların forumlarına v.s. gözattığımızı ve oradan aklımızda kaldığını söyledik..

Yemeğine iddaaya da girerek süslemeyi yaptık :)

yine google dan yapılan 3-5 sorgu ile bulduklarımı buraya aktarıyorum.. bakalım hangimizin cehaleti aydınlanıyor..yemekler kimdenmiş görelim :)

YAYIN BALIĞI
Vikipedi, özgür ansiklopedi


http://tr.wikipedia.org/wiki/Baya%C4%9F%C4%B1_yay%C4%B1n_bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1


Bayağı yayın balığı (Silurus glanis), Siluridae familyasından Avrupa'nın ikinci büyük tatlı su balığıdır. Yassı ve geniş kafası, geniş ağzı, dudaklarından sarkan iki uzun anteni ve çenesinden sarkan daha kısa dört anteni, kuyruğuna kadar uzanan alt-yüzgeci ve kafasının yakınında bulunan daha küçük bir sırt-yüzgeci vardır. Bayağı yayın balığı çok iyi duyma kabiliyetine sahiptir. Seksen yaşına kadar yaşayabilir.

Bayağı yayın balığının dişisi kilo başına 30.000 yumurta üretir. Erkek balık, yavrular yumurtalardan çıkana kadar yuvayı korur, bu süre, suyun sıcaklığına göre üç ila on gün arasında değişir.

Bayağı yayın balığı büyük, ılık gölleri ve derin, yavaş akan ırmakları tercih eder. Su akıntılarının oluşturduğu mağaralarda ve suya batmış ağaçların yanında barınmayı sever.
Alt dudağın üsttekinden daha öne çıkık durmasından da anlaşılacağı gibi, suyun ortasında ve suyun dibinde beslenir. Suni göllerde de üretilen yayın balığı yenilen bir balıktır. Ama yaşlı balıkların eti tatlı olmadığı için belli bir yaşa kadar yenilmesi gerekir; ozaman tadı dana etini andırır.

Bayağı yayın balıkları kuzey hariç Avrupa'nın her yerinde bulunur. Türkiye'de de büyük ırmaklarda ve baraj göllerinde bulunur. Fırat ve Dicle Irmaklarının dışında kalan akarsu ve göllerde yayılmıştır. 3 metreye varan uzunluğu ve 150 kiloya varan ağırlığı ile, mersin balığından sonra Avrupa'nın ikinci büyük balığıdır. Ama bu büyüklüğe ulaşan yayın balıkları çok nadirdir, son yüz yıl içinde, bu büyüklükte balık yakaladığını söyleyenlerin inandırıcı kanıtları yoktur. En son inandırıcı kanıtlar 19. yüzyıldan kalmadır. Yayın balığı ortalama 1,30 - 1,60 metre boyundadır. Bazen iki metreden daha büyüğünü yakalamak da mümkündür. Yakın zamanda yakalanan en büyük yayın balıkları Po ırmağında yakalanan 2,78 metre boyunda ve 144 kilo ağırlığında, Almanya'da yakalanan 2,49 metre boyunda ve 89 kilo ağırlığındaki yayınlardır. Fransa, İspanya ve Yunanistan'da da yaklaşık bu büyüklüklerde yayınlar yakalanmıştır.

Bayağı yayın balığı genellikle balıkla beslenir, ama solucan, sülük, böcek ve yengeç de yer. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, kurbağa, fare, sıçan, ördek ve su kıyısında yaşayan kuş türleriyle de beslenir.

Yayın balığı efsaneleri

Balıkçılar, tuttukları balığın büyüklüğünü abartmaları ile meşhurdur, ama eğer anlatılan balık yayın balığı ise onları biraz daha ciddiye almak gerekebilir:
1985 yılında iki Yugoslav balıkçı, Tuna Nehrinde balığa çıkarlar. Oltalarına takılan dev yayın balığı onları tekneleri ile birlikte Tuna nehrinin akıntısına karşı 20 kilometre çeker. Nihayet yorulan balığı bir traktörün yardımıyla karaya çekerler; balık 3,5 metre boyunda ve 300 kilo ağırlığındadır.
Orta Çağdan kalma belgelere göre, yayın balıklarının suya giren küçük çocukları yedikleri olmuştur.

Kanıtlanmış olaylar2003 temmuz ayında Almanya'da yaşlı bir kadının köpeği serinlemek için suya girdiğinde, suyun yüzeyinde büyük bir ağız belirir ve köpek bu ağzın içinde kaybolur. Haber Almanya'da bütün gazetelerde ve televizyonlarda yer alır. Alman medyası bu yayın balığına Yakob adını verir.
Rusyada görev yapmış birinin aktardığına göre bu zamama yakalanan en büyük yayın balığı bir rus köylüsü tarafından ağ ile yakalanmış ve traktör yardımı ile karaya çıkarılabilmiştir. boyu 5.19 mt ağırlığı 321 kg dir.

( başkan kanıtlanmış ölçü 5.19 mt .... Yemek gelsin.. :)

Mekong dev yayın balığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi


http://tr.wikipedia.org/wiki/Mekong_dev_yay%C4%B1n_bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1

Mekong dev yayın balığı (Pangasius gigas), Pangasiidae familyasından Mekong ırmağının alt kısmında yaşayan bir yayın balığı türü.

Üç metre boyu ve 300 kilo ağırlığı ile en büyük yayın balığı türü ve belki de dünyanın en büyük tatlı su balığıdır.

Geniş yassı bir kafası, geniş bir ağzı, üst dudaklarından sarkan iki uzun anteni, kuyruğuna kadar uzanan bir kıç-yüzgeci ve kafasının yakınında bulunan küçük bir sırt yüzgeci vardır. Büyüklüğüne rağmen, Mekong dev yayın balığının dişleri yoktur ve sadece bitkisel gıdalarla beslenir.


Mekong ırmağı'nın alt kısmında bulunan ülkelerde Laos, Tayland ve Kamboçya'da yenilen bir balık olarak tutulur. Çok fazla avlanıldığından soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu yüzden Laos'ta bu balığa avlanma yasağı konulmuştur. Tayland ve Kamboçya'da henüz yasaklanmamıştır ama yasak tartışılmaya başlanmıştır.

2005 yılında Tayland'da 290 kilo'dan ağır ve üç metre uzunluğunda bir Mekong dev yayın'ı tutulmuştur. 10 ila 90 kilo arası Mekong yayın balıkları, Bangkok'daki Bung-Sam-Lan-gölünde olta ile sürekli tutulmaktadır.

Batı biliminde ancak 1930 yılından sonra ilk kez bu balıktan sözü edilmeye başlandı. O yılda bir batılı turist bu balığı, Kamboçya'nın Phnom-Penh kentinde bir yemek pazarında "keşfetmişti".

http://tr.wikipedia.org/wiki/Siluriformes

Avrupa'da ki en yaygın türü yayın balığı'dır. Bu 3 metre boya kadar varabilen tür Türkiye'ninde her yerinde bulunur. Türkiye'de ayrıca birde mezopotamya yayın balığı adlı ikinci bir türü mevcuttur.


http://www.yabantv.com/haber/1237-dev-yayin-baligi-yakalandi.aspx

DEV YAYIN BALIĞI YAKALANDI

Boyu 260 Santim Olan Balık, Tam 103,5 Kilo Ağırlığında.

http://www.haberfx.net/akincilarda-2-metre-uzunlugunda-dev-yayin-baligi-yakalandi-haberi-201857/

http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1278585455&year=2010&month=07&day=08


İZNİK’TE DEV YAYIN BALIĞI
Görenleri şaşkına çeviren yayının ağırlığı 95 kilo, boyu ise 2,5 metre olarak ölçüldü

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=912354&Date=03.01.2009&CategoryID=85
KARS- Sarıkamış İlçesi yakınından geçen Aras Nehri'nde bir balıkçı, oltayla 100 kilogram ağırlığında ve 2 metre 10 santim uzunluğundaki dev yayın balığı yakaladı.


BAŞKAN.. YEMEK + SALATA GELSİNNNNNNNNNNN... :):):):)
Neon cafe-barda.. ;)
http://www.neoncafebar.com/

1 yorum: